ZAOL - Fedezze fel a szaloncukrok gazdag kínálatát! Ön már megtalálta a kedvencét?
Takács Tiborné Éva zalaegerszegi standjához folyamatosan érkeztek a vásárlók, már most kelendő a szaloncukor
Kedden reggel, 9 óra körül, már hosszú sor áll Takács Tiborné Éva csokis standja előtt a zalaegerszegi Vásárcsarnokban. Az interjút a pult mögött folytatom, miközben egy kedves vásárlónak átadok egy zacskó édességet; igyekszem nem megakasztani a forgalmat. Szembetűnő, hogy mennyire népszerű az árus, aki immár több mint huszonöt éve biztosítja, hogy az édességekből soha ne legyen hiány, legyen szó ünnepekről vagy hétköznapokról. A legtöbb vásárló nyugdíjas, akik az unokáiknak és családtagjaiknak válogatják a színes bonbonokat és a klasszikus édességeket, de a fiatalabbak is szívesen megfordulnak a pultnál, miközben a szaloncukor egyre fogy.
Harmincféle szaloncukor várja, hogy felfedezzük őket! Kínálatunkban megtalálhatóak a gyümölcsös és alkoholos ízek, a gazdag kávés variációk, valamint a krémes tejkaramellás és a vidám gumicukros változatok is, sőt, cukormentes alternatívák is akadnak a diétázók számára. Az igazi retró ízek kedvelői sem csalódnak, hiszen a klasszikus, csokibevonat nélküli konzum szaloncukor továbbra is nagy népszerűségnek örvend. A finomságok ára kilónként 3 és 7 ezer forint között változik, így mindenki megtalálhatja a pénztárcájához illő csemegét.
- Már mindenszentek előtt érkeznek a vásárlók kérdései, hogy mikor jelenik meg a szaloncukor - mesélte Éva. - Az első pénteken, ami az ünnepek után következik, szoktam megérkezni az új árukkal, köztük a csokimikulással is. Az emberek szeretnék időben beszerezni a finomságokat, hiszen senki sem akar lemaradni a bőséges választékról. Aztán persze a készletek határozzák meg, meddig tudunk nyitva lenni az ünnepek során. Volt már olyan év, hogy december 23-án már elfogytak a termékek, de ha maradt még valami, akkor december 24-én is itt várjuk a vásárlókat a Vásárcsarnokban.
Ma már egyre kevesebb ember díszíti a karácsonyfát szaloncukorral – folytatta az árus. A legtöbben inkább a fa alá helyezik, vagy az ajándékok közé rejtik el ezt a finomságot.
De honnan eredeztethető a karácsony egyik legfontosabb szimbóluma, a szaloncukor? A története egészen a 14. századi Franciaországig nyúlik vissza, ahol a fondant cukor már ismert édesség volt. Magyarországra a 19. század elején érkezett, és a nemesi családok szalonjaiban kezdett elterjedni. A vendégeket különféle cukorkákkal kínálták, és a karácsonyfa is e fényűző helyiség középpontjában állt. Ahogy a szaloncukor díszként került az örökzöld ágain, úgy kapta meg a nevét is. Érdemes megemlíteni, hogy Zala megyéből mi is büszkélkedhetünk egy különleges édességgel: tavaly Az Év Szaloncukra verseny győztese a balatongyöröki Promenád Kávéház fügés-diós kreációja lett.