Természetesen, íme egy egyedi változat a "Sonkás-cukkinis lepény" receptjéről: **Cukkinis-sonkás ínycsiklandó lepény** Hozzávalók: - 1 közepes cukkini - 150 g sonka (lehet füstölt vagy főtt, ízlés szerint) - 200 g liszt (teljes kiőrlésű vagy sima) - 2 t

A sonkás-cukkinis lepény tésztájának elkészítése során először is minden szükséges hozzávalót egy dagasztógép edényébe helyezünk. Ezután a gépet 6-8 percig működtetjük, hogy egy sima és homogén tésztát nyerjünk. Miután elkészült, letakarjuk, és egy meleg helyen 30 percig pihentetjük, hogy szépen megkeljen.
A töltelékhez a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, besózzuk, és 5 perc után alaposan kinyomkodjuk a levét. A cukkinihez adjuk a tojást, a tejfölt, a lereszelt sajtot és a felcsíkozott sonkát. Borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és az egészet jól összekeverjük.
A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, majd egy lisztezett felületen mindkét darabot 2-3 mm vastagságú téglalapokká nyújtjuk ki.
Az egyik tésztalapot óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd alaposan megtöltjük a kiválasztott töltelékkel, ügyelve arra, hogy a széleken körülbelül 1 cm üresen maradjon. Ezt a szegélyt lekenjük tojással, hogy szép fényes legyen. Ezután ráhelyezzük a másik tésztalapot, a széleket finoman összenyomkodjuk, hogy jól záródjanak, majd egy derelyevágó segítségével levágjuk a felesleges részeket, így esztétikus formát adva neki. Végül még 15 percet kelesztjük, hogy a tészta igazán szépen megemelkedjen.
Most már csak annyira van szükség, hogy a felvert tojással gondosan lekenjük a lepény tetejét, majd egy villával óvatosan megszurkáljuk, hogy a sütés során a gőz szabadon távozhasson. Ezután helyezzük a lepényt a 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-35 perc alatt gyönyörű, ropogós aranybarna színűre sül.