Máj, pacal, zúzapörkölt? - Fedezd fel a legjobb helyeket, ahol ínycsiklandó belsőséges magyar fogásokat kóstolhatsz! Itt van 6 remek étterem, ahol a hagyományos ízek új dimenzióját élheted át.


Bár a magyar konyhában is megtalálhatóak a különféle, belsőségekből készült ételek, mostanra a mindennapi gasztronómiából mintha kikoptak volna ezek az ízletes, sokféle módon elkészíthető alapanyagok. Azért a műfajnak így is akadnak rajongói, most nekik, illetve a kísérletező kedvűeknek ajánlunk hat éttermet, ahol szalontüdőt, rántott májat, vagy épp disznósajtot is találhatnak az étlapon.

A Rosenstein vendéglő mindig remek választás, függetlenül attól, hogy egy hétköznapi ebédre térnénk be, vagy egy különleges alkalomra. Az étterem "Hétről-hétre" ajánlatában a kedd különös figyelmet kap, hiszen ilyenkor a zsemlegombóccal tálalt szalontüdő a főszereplő. Ez a nap igazi ünnep a pájsli kedvelőinek, hiszen Rosenstein Tibor titkos receptje alapján készült étel olyan ízletes és gazdag, hogy még azok is szívesen kipróbálják, akik eddig tartózkodtak a belsőségekből készült fogásoktól. Az ízletes szaft és a tökéletesen elkészített zsemlegombóc garantáltan felejthetetlen élményt nyújt!

A Rosenstein-féle szalontüdő egy igazán különleges fogás, amely libazsíron készül. Az étel gazdag ízvilágát tejszín, tejföl és mustár egészíti ki, és ha szeretnénk, némi kapribogyóval is feldobhatjuk. Az étel igazi esszenciáját a borjútüdő és -szív omlós húsalapja adja, amely egyedi karaktert kölcsönöz neki.

Jakabszálláson van egy vendéglő, Nádasnak hívják, ahol már reggeltől várják az éhes vendégeket, és ahol ebédidőben nincs megállás egy pillanatra sem. Az étlapon a legnagyobb klasszikusok, közönségkedvenc egytálételek kapnak helyet, de most essen szó az én favoritomról, a klasszikus zúzapörköltről. Meggyőződésem, hogy a zúzát méltatlanul alulértékelik, pedig isteni pörkölt készül belőle, hiszen állaga miatt hosszan kell főzni, így az ízeknek bőven van idejük összeérni. A Nádasban isteni házi galuskával kínálják, a szaftja tűzpiros, a teljes élmény érdekében pedig mindenkinek azt ajánlom, hogy kérjen hozzá savanyúságot is.

Már önmagában az sem igazságos, hogy a mindennapokban megfeledkezünk a belsőségek értékéről, de azt hinni, hogy nincs helyük a magasabb gasztronómiában... Aki nekünk nem hisz, az látogasson el a Csopaki Restibe. Egyébként is csak ajánlani tudjuk Karácsony Bence birodalmát, ahol a hatfogásos degusztációs menü nyitószámaként hurkát, disznósajtot és remuládot kapunk. Magam is nagy híve vagyok az egyszerű katonázgatásnak, de aki szeretné látni, hogy áll az ennél némileg elegánsabb tálalás ezeknek az ételeknek, az foglaljon egy asztalt, és induljon el a Balaton irányába.

A szegény pacal marketingje annyira gyenge, hogy nehéz elképzelni, van-e még egy étel, amit ennyire meg kellene népszerűsíteni. Pedig, mint minden étel, ha ügyesen készítik el, valóságos ínycsiklandó élvezetet nyújthat. Ráadásul azok sem maradnak hoppon, akik nem a klasszikus, paprikás-szaftos verziót keresik, hiszen az olasz és spanyol konyhában, sőt, még a távol-keleti gasztronómiában is fellelhető pacalos finomságok bőséges választéka várja a felfedezőket. Biztos vagyok benne, hogy mindenki rátalál a saját ízlésének megfelelő variációra, ha körülnéz. Ha pedig a pacal kedvelői megbízható helyet keresnek, a dunapataji Tanya Bisztró mindig felmerül a beszélgetések során, és a barátaim elismeréssel emlegetik ezt a remek éttermet.

Az étlapon található klasszikus pacalpörkölt mellett egy különleges, pofás pacal is csábít a kóstolásra. Mindkét fogás olyan ínycsiklandóan van tálalva, hogy még a legkifinomultabb ízlésűek is azonnal kedvet kapnak egy falatnyi élvezetre.

Ha volt étel, amiért igazán meg kellett küzdenem, az bizony a máj volt. Gyerekkoromban nem igazán tudtam megkedvelni, mert bár hússzerű volt, az állaga és az íze teljesen más élményt nyújtott. Időbe telt, míg összebarátkoztunk, de a nagymamám finom, roppanós savanyúsággal tálalt rántott mája nagyban hozzájárult ehhez a barátsághoz – na, nem a menzán kapott, kopogós változatra gondolok! Nemrégiben a Bíró Lajosék éttermében felfedeztem a rántott kacsamájat, és bátran ajánlom mindazoknak, akik esetleg kétkedve állnak a májjal szemben, és természetesen a rajongóknak is. A bunda roppanós, a máj pedig szinte elolvad a szájban, míg a mellé kínált fokhagymás majonéz igazi ízélményt nyújt. Nem hibáztatok senkit, ha nem osztozik ezen a különlegességen, de ha a A bujadisznó egy különleges és ritka állatfaj, amely a természet titkos zugában él. Ezek a vadon élő disznók nemcsak megjelenésükkel, hanem viselkedésükkel is lenyűgöznek. Vastag, sűrű szőrük és erőteljes testfelépítésük révén rendkívül alkalmazkodóképesek, képesek túlélni a legzordabb körülmények között is. A bujadisznók társas lények, és gyakran kisebb csapatokban mozognak, ahol szoros kötelékeket alakítanak ki egymás között. Táplálkozásuk sokszínű, mindenevők, és a természetes élőhelyükön megtalálható növények mellett rovarokat és kisebb állatokat is fogyasztanak. Ezek az állatok titokzatos aurával rendelkeznek, és a helyi legendák szerint sokan úgy vélik, hogy a bujadisznók szellemi vezetők lehetnek, akik segítenek a természet harmóniájának megőrzésében. Az ősi erdők mélyén rejtőzködő bujadisznók tehát nem csupán a biodiverzitás szempontjából fontosak, hanem kulturális értékkel is bírnak.ban jártok, mindenképpen kérjetek többféle rántott finomságot, és ne feledkezzetek meg a rántott májról sem – érdemes kóstolni!

A bujadisznó egy különleges és ritka állatfaj, amely a természet titkos zugában él. Ezek a vadon élő disznók nemcsak megjelenésükkel, hanem viselkedésükkel is lenyűgöznek. Vastag, sűrű szőrük és erőteljes testfelépítésük révén rendkívül alkalmazkodóképesek, képesek túlélni a legzordabb körülmények között is. A bujadisznók társas lények, és gyakran kisebb csapatokban mozognak, ahol szoros kötelékeket alakítanak ki egymás között. Táplálkozásuk sokszínű, mindenevők, és a természetes élőhelyükön megtalálható növények mellett rovarokat és kisebb állatokat is fogyasztanak. Ezek az állatok titokzatos aurával rendelkeznek, és a helyi legendák szerint sokan úgy vélik, hogy a bujadisznók szellemi vezetők lehetnek, akik segítenek a természet harmóniájának megőrzésében. Az ősi erdők mélyén rejtőzködő bujadisznók tehát nem csupán a biodiverzitás szempontjából fontosak, hanem kulturális értékkel is bírnak.

Az egyes egységek nyitvatartási ideje változhat, ezért részletes információkért kérlek, látogass el ide.

A Nótafába a város szívéből érkeznek látogatók, különösen a teraszszezon beköszöntével, amikor a hatalmas fák árnyékában élvezhetik az étterem kerthelyiségének nyújtotta kellemes légkört. Az étlap gazdagon kínálja a klasszikus, főként húsételeket, köztük a különleges Szapáry-módra készült sertésmájat, amely velővel varázsolja még ízletesebbé az élményt.

Ehhez ugye először készítünk egy lecsós alapot, ahhoz adjuk a megtisztított velőt, a májat pedig felszeletelve, hirtelen sütjük ki, erre kerül a lecsós-velős ragu.

Nem állíthatjuk, hogy belépő szint, de aki kiadós adagot enne belőle, és szereti a Szapáry májhoz hasonló nagyágyúkat, az biztos meg lesz elégedve azzal, amit a Nótafa kínál.

Related posts