Természetesen! Íme egy egyedi változat: **Magyar Nagyi Almás Pitéje: Az Ízek Tökéletes Harmóniája** A nagymamák konyhájának illata mindig magával ragadó, de talán semmi sem idézi fel jobban a régi idők emlékét, mint a magyar nagyi almás pitéje. Az elkés
A lisztet egy keverőtálba dobjuk, hozzáadjuk a sót, a tojást, a kristálycukrot és a felkockázott hideg vajat. A kezünkkel az egészet elkezdjük összemorzsolni egészen addig, amíg a vaj teljesen összevegyül a többi hozzávalóval, és egy nagyon morzsalékos tésztát nem kapunk.
Ezután fokozatosan hozzáadjuk a tejet, majd alaposan összegyúrjuk, hogy egy sima, rugalmas tésztát kapjunk. Vigyázzunk, ne gyúrjuk túl sokáig, mert a vaj könnyen megolvad a kezeink melegétől. Miután formába öntöttük, csomagoljuk be nejlonba, és helyezzük a hűtőszekrénybe 30 percre.
A töltelékhez meghámozzuk az almákat és egy tálba reszeljük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a fahéjat és a tejfölt, majd alaposan elkeverjük.
A tepsit kikenjük a vajjal és beleszórjuk a két evőkanál lisztet, amit alaposan elegyengetünk benne, hogy mindenhol beletapadjon a vajba.
Lisztekkel hintázó felületen a tésztánk felét kinyújtjuk, téglalap formájúra, körülbelül akkora méretben, mint a tepsink. Ezt követően óvatosan belehelyezzük a formába. A tésztát villával megszurkáljuk, majd finom búzadarával megszórjuk, egyenletesen eloszlatva. Végül jöhet a mennyei töltelék!
Kinyújtjuk a tészta másik felét, és óvatosan ráhelyezzük a töltelékre. Az élek mentén, ahol a tészta túllóg, levágjuk a felesleget, majd villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson. Végül egy felvert tojással lekenjük a tetejét, hogy szép aranybarna színt kapjon sütés közben.
170 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Szeletelés előtt ajánlott körülbelül 30 percig pihentetni, hogy az ízek jobban összeérjenek.




