Fedezd fel a titkot - Bemutatkozik az "Év diós beiglije"!


A beigli készítése során elengedhetetlen, hogy a tésztát gondosan feltekerjük, és ügyeljünk arra is, hogy alaposan megszurkáljuk. Ez a lépés biztosítja, hogy a sütemény egyenletesen sülhessen, és elkerüljük a légbuborékok képződését.

Simon Andrea, a Trattoria di Sophia tehetséges cukrásza, 2021-ben elnyerte az Év diós beiglije díjat. A szakember megosztotta velünk, milyen fontos szempontokat kell figyelembe venni a beigli elkészítésekor, hogy elkerüljük a repedéseket.

A tészta elkészítésének legfontosabb titka, hogy ne gyúrjuk túlságosan: a siker kulcsa inkább a pihentetési időben rejlik, amely akár egy egész éjszakát is igénybe vehet. A töltelék állaga szintén kulcsszerepet játszik: ha túl sok nedvességet tartalmaz, a tészta elázik, míg ha túl száraz, akkor repedezni kezd. Érdemes odafigyelni arra is, hogy ne használjunk túl sok zsiradékot vagy cukrot a töltelékhez, mivel ezek is hozzájárulhatnak a tészta nedvességéhez, ami végül a repedezéshez vezethet.

A töltelék és a tészta megfelelő aránya kulcsfontosságú a sütemény sikeréhez: az ideális 1:1 arányt érdemes szem előtt tartani. A cukrászok például 27 dkg tésztához 27 dkg tölteléket használnak, hogy elérjék a kívánt ízharmóniát. Különösen a mákos bejgli esetében érdemes fokozott figyelmet fordítani erre az arányra, hiszen itt a töltelék íze és állaga meghatározza az élményt.

Sokan azt javasolják, hogy a tésztát szorosan tekerjük fel, de fontos, hogy ne legyen túl szoros az összesodrás. A lekenés után érdemes átszúrni, hogy a sütés során a gőz szabadon távozhasson, mert ha bent reked, az repedésekhez vezethet. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tésztát sütés előtt ne hagyjuk túlságosan megkelni. A sütési folyamat során ügyeljünk arra, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen túl magasra.

Related posts