Fokozza az anyagcserét, mérsékli a stressz káros hatásait, és itt van még öt meggyőző indok, amiért érdemes több zellert beiktatnod az étrendedbe!
A zellergumó tipikusan az a zöldség, ami felett általában átsiklik a szemünk a piacon vagy az élelmiszerboltban, és maximum a húslevesbe főzzük bele. Pedig sokféleképpen elkészíthető, és rengeteg jótékony hatása van, amiért megéri gyakrabban fogyasztani.
Ha szépségversenyt rendeznének a zöldségek körében, a zellergumó egészen biztosan nem jutna tovább a selejtező körnél, hiszen külsőre elég furcsán fest. Göcsörtös a felszíne, amorf a formája, és rengeteg kisebb-nagyobb gyökérmaradvány áll ki belőle. Feldolgozása sem túl egyszerű, a hámozása időigényesebb, mint a krumplié vagy a sárgarépáé, a gumó maga pedig viszonylag kemény, ezért felaprítása küzdelmes tud lenni. De megéri bíbelődni vele, mert a zeller íze nagyon finom, és sokféleképpen variálható a konyhában: a krémlevestől kezdve a pürén át a gratin köretig rengeteg minden készülhet belőle.
A zeller, tudományos nevén Apium graveolens, eredetileg Dél-Európából származik, és számos különböző fajtája létezik. Nyugat-Európában a szárzeller a népszerűbb választás, míg hazánkban inkább a gumós zeller terjedt el. Konyhakertben viszonylag egyszerűen nevelhető; ha tavasszal elültetjük a palántákat, a gumók késő őszre válnak lédússá, ekkor érdemes őket kiszedni a földből. Érdemes a leveleket sem pazarolni, mivel remek ízesítőként szolgálnak különféle ételekhez, és a fagyasztóban is sokáig eltarthatók. A zellergumót megtisztítva és felkockázva szintén érdemes lefagyasztani, hiszen a mélyhűtés nem csökkenti tápanyagtartalmát. Így a zeller mindig rendelkezésünkre áll, akár frissen, akár fagyasztás után felhasználva, megőrizve egészséges tulajdonságait.