Egy túrkevei húsfeldolgozó üzem ellenőrzése során a Nébih szakértői több komoly élelmiszerhigiéniai problémát fedeztek fel.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hatósági ellenőrei komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokat feltáró hiányosságokat és engedély nélküli tevékenységet fedeztek fel egy túrkevei húsüzemben végzett vizsgálat során. Az eljárás következtében több mint 9 tonna terméket azonnal kivontak a forgalomból, emellett a szakemberek sürgősen felfüggesztették az üzem működését.

Egy túrkevei húsüzem ellenőrzése során a Nébih szakemberei súlyos élelmiszerhigiéniai hiányosságokat tárták fel – áll a hatóság közleményében. Az üzem helyiségei, a felhasznált eszközök és berendezések, valamint a dolgozók munkaruhája is súlyosan szennyezett állapotban volt. Ráadásul több területen rágcsálóürülék nyomait is felfedezték. A falak és a mennyezet, valamint azok burkolata több helyiségben sérült vagy korrodált volt. Az előállított élelmiszerek tárolása sok esetben alátét nélküli ládákban, közvetlenül a padozaton történt. Ezen kívül az eszközfertőtlenítők sem működtek megfelelően, vagy hiányoztak belőlük a működés ellenőrzéséhez szükséges hőmérséklet-kijelzők.

A vizsgálat során a Nébih ellenőrei felfedeztek egy, az üzem alaprajzán nem szereplő helyiséget, benne egy gépkocsira szerelhető fagyasztókonténerrel. A tárolóban juhhúst és belsőségeket, darabolt szarvashúst, valamint - közvetlenül a padlóra helyezve - lebőrözött fagyott szarvastesteket találtak az ellenőrök. Az érlelő kamrákból jelentős mennyiségű szarvas szalámi is előkerült. Az üzem engedélye alapján sem juh-, sem vadfeldolgozást nem végezhettek volna az egységben. Az ellenőrök emellett azt is megállapították, hogy a működési engedélyéből korábban törölt zsírolvasztási tevékenységét is tovább végezte a vállalkozó.

A Nébih súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokra hivatkozva azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A hatóság emellett 51 különböző tételt, összesen több mint 9,6 tonna, a nyomon követhetőség hiányában és illegális tevékenységekből származó, valamint lejárt szavatosságú élelmiszerből vont ki a forgalomból. Ezen túlmenően megtiltotta ezek forgalomba hozatalát és felhasználását is.

Az üzem a nyomonkövetésről 2024. novembere óta semmilyen nyilvántartást nem vezetett. Emiatt a hatóság azonnali hatállyal elrendelte minden olyan, a létesítményben előállított, darabolt, feldolgozott élelmiszer forgalomból való visszahívását, amelynek még nem járt le a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági ideje.

Az eljárás jelenleg folyamatban van, és a bírság kiszabása is megtörténik.

A jogsértésekkel vádolt Kovács Károly, aki egyéni vállalkozóként a friss hús és húskészítmények gyártásával foglalkozott, a legfrissebb hírek szerint problémákba ütközött. A jogsértésekről részletesebb információk találhatóak a kapcsolódó aloldalon.

51 tétel [Friss, fagyasztott, főtt pácolt és füstölt sertéshúsok, félsertés, sertés belsőség, sonka. Sertés- és lókolbász. Szalámi, szarvas szalámi. Szalonna, sertészsír, tepertő. Fagyasztott szarvashús, lóhús, marhahús és pacal, juh hús és juh belsőség. Fagyasztott, lebőrözött zsigerelt szarvas. Vér, fokhagyma, bél, hurka, parasztmájas, disznósajt. Fagyasztott töltött káposzta.] összesen 9638,5 kg.

Ötven tétel, amely nem nyomonkövethető, mivel hiányoznak a szükséges azonosítók vagy kísérő dokumentumok, valamint egy tétel lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszer azonnali hatállyal kerül kivonásra a forgalomból. Ezen termékek forgalomba hozatalát és felhasználását tiltanak, továbbá zár alá vételük is megtörténik. Az érintett élelmiszerek között szerepelnek azok, amelyek jelöletlenek, vagy bár jelöltek, de a nyomonkövethetőséget nem garantáló azonosítókkal rendelkeznek, illetve a származásukat igazoló dokumentációk hiányoznak.

Az élelmiszeripari létesítményben előállított, darabolt és feldolgozott élelmiszerek azonnali forgalomból való kivonása vált szükségessé, mivel a létesítmény nyomonkövetési rendszere 2024. november óta nem működött. Emellett a létesítmény olyan tevékenységeket is folytatott, amelyek nem voltak engedélyezettek, mint például a zsírsütés, valamint a juhhús- és vadfeldolgozás. A Nébih tájékoztatása szerint a higiéniai hiányosságok miatt az üzemi tevékenység felfüggesztésre került. Az ellenőrzések során megállapították, hogy az eszközfertőtlenítők nem üzemeltek megfelelően, vagy hiányoztak a működésüket ellenőrző hőmérséklet-kijelzők. Ezen kívül az üzem területén több helyen rágcsálóürülék nyomai is fellelhetők voltak.

Related posts