Agrárminisztérium: Megkezdődnek a nyári szezonális ellenőrzések Az Agrárminisztérium bejelentette, hogy elindítja a nyári szezonális ellenőrzéseket, amelyek célja a mezőgazdasági termelés és a vidéki gazdaságok ellenőrzése. Az ellenőrzések során a szakem

Július 15-én, kedden elindul a nyári szezonális ellenőrzés, amelyet az élelmiszerlánc-felügyeletet irányító Tállai András, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára rendelt el - jelentette be hétfői közleményében a minisztérium
Az augusztus 30-ig tartó ellenőrzés-sorozaton a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei a nyári lovas táborokat, a fröccsteraszokat, a grillezésre szánt húskészítmény előállítókat, az ásványvíz-palackozókat és szikvíz-előállítókat, valamint a helyi termelői piacokat vizsgálják.
Kiemelték, hogy a célterületek felügyeletét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a vármegyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakértői látják el.
A nyári időszak elengedhetetlen élvezete a grillezés, amely során a különféle előkészített húsok és húskészítmények – mint például grillkolbászok, marinált finomságok és hamburgerhúsok – kerülnek a középpontba. A hatóságok alaposan megvizsgálják ezeket a termékeket, különös figyelmet szentelve az összetevők nyomon követhetőségére és az előállító üzemek önellenőrzési rendszereire. Az idei évben a hatóság továbbá az ásványvíz palackozó és szikvíz előállító létesítmények élelmiszerbiztonsági és higiéniai feltételeit is felülvizsgálja – tájékoztatott a szaktárca.
A magyar élelmiszerlánc-felügyelet tevékenysége nem csupán a szezonális ellenőrzések időszakára korlátozódik; az év minden napján elkötelezetten dolgozik az élelmiszerbiztonság megőrzésén. Célja, hogy védelmezze a fogyasztók érdekeit, valamint támogassa a tisztességes magyar termelők és előállítók munkáját - emelte ki az Agrárminisztérium.