A lestyán, ez a sokoldalú fűszernövény, valódi kincs a konyhában. Illatos levelei és jellegzetes íze különleges karaktert adnak az ételeknek. Használható levesek, pörköltek, saláták és szószok ízesítésére, de nemcsak a gasztronómiában kiemelkedő: a lestyá
A lestyán egy méltatlanul elhanyagolt kincs a veteményesek szélén, pedig azon természetes ízfokozók egyike, amely nem hiányozhatna egyetlen konyhából sem. A tudomány szerint illóolajakat, keserű anyagokat, kumaronikat, furokumarinokat, karbonsavakat és gyantát tartalmaz, és az ízesítő hatása mellett kiemelkedő az egészségünkre gyakorolt hatása is - írja az egy.hu.
A kolostorkertek egyik legismertebb növénye, amelyet Hildegard von Bingen ajánlott, különösen akkor, ha köhögés, mandulagyulladás, torokfájás vagy hasi görcsök gyötörnek minket. Ezt a növényt a középkorban hatékony gyógymódnak tartották a pestis ellen, és a tüdőbetegségek kezelésére is alkalmazták. Emellett erősítette a gyomrot, és hasznosnak bizonyult kutya- és kígyóharapás, valamint sárgaság és májbetegség esetén is. Továbbá, vesekő és vesehomok eltávolítására, illetve ödémák kezelésére is gyakran használták.
A modern fitoterápia a lestyán főzetét alkalmazza gyomorégésre, vizelethajtóként, izzasztónak és köhögés csillapítására.
A lestyán a ftalidoknak köszönhetően enyhíti a gyomor és a belek simaizom-görcseit, jótékonyan hat az emésztésre, erőteljes íze serkenti az emésztőnedvek termelődését, segít megelőzni a teltségérzés kialakulását. Jótékonyan hat étvágytalanságban, felgyorsítja az emésztés folyamatát.
Képes szervezetünkből eltávolítani a salak- és méreganyagokat, felgyorsítja és javítja a táplálék feldolgozását. Támogatja a húgysav kiürítését a szervezetből, ezzel jótékonyan befolyásol többféle ízületi megbetegedést (reuma, kopásos ízületi betegségek, köszvény).
A lestyán elengedhetetlen hozzávalója a húslevesnek, hiszen tökéletesen gazdagítja a zöldségek ízvilágát. - fotó: pixabay.com
A lestyán valódi csodafűszer a levesek világában, ahol leginkább megmutatja igazi értékét. Bármely hús- vagy zöldségleveshez remekül illik, nem csupán gazdagítja az étel ízét, hanem egyfajta ízfokozó szerepét is betölti. Enyhén csípős, mégis intenzíven édes aromájával, valamint zellerre emlékeztető ízjegyeivel varázsolja különlegessé a fogásokat.
A lestyán (Levisticum officinale) a legősibb kultúrnövényeink egyike, Dél-Európában és Délnyugat-Ázsiában honos. Európai élőhelye feltételezhetően az itáliai Liguria tartományban található, ahonnan az Alpokon túlra a szerzetesek révén már a korai középkorban eljutott, és a kolostorkertek népszerű növényévé vált. Népies elnevezései: lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya, delikátfa.
Cikkünk folytatása az ajánló alatt található: Vannak koffeinmentes alternatívák, ha a kávéfogyasztás nem lehetséges számodra. Hirdetés
Fedezd fel a döntős csapatokat az AgroVIRTUSON! Ne hagyd ki a különleges pillanatokat, nézd meg a VIDEÓT!
Helly Hansen munkaruházattal a hatékonyságért + VIDEÓ Hirdetés
Heti Körkérdés: Milyen terméseredmények érdemelnék meg a reflektorfényt 2024-ben? Hirdetési lehetőségek!
AgroVIRTUS - Induljon a döntő! + VIDEÓ Hirdetés
Fedezd fel a HÖRMANN ipari ajtóit és kapuit, amelyek a mezőgazdasági szektorban is kiemelkedő megoldásokat kínálnak! Innovatív tervezés és tartósság jellemzi termékeinket, amelyek segítik a hatékony munkafolyamatokat és biztosítják a biztonságot. Válassz megbízható partnert a mezőgazdaságban – válaszd a HÖRMANN-t!
Ismerd meg az Emily Vortex vontatott bálabontó-szalmafúvót – a mezőgazdasági innováció csúcsát! Fedezd fel, hogyan forradalmasíthatja ez a hi-tech eszköz a bálák kezelését és a szalmabontást. Legyen szó nagy területekről vagy kisebb gazdaságokról, az Emily Vortex a hatékonyság és a megbízhatóság új szintjét kínálja. Tapasztald meg a jövő mezőgazdaságát, és tedd könnyebbé a dolgod a legmodernebb technológia segítségével! Ne hagyd ki ezt a lehetőséget – válaszd az Emily Vortexet, és emeld új szintre a munkádat!
Az éves autópálya matrica költsége változik a különböző jármű kategóriák szerint. Hirdetés
A lestyán levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk levesek, egytálételek, szószok, tokányok, rizs és ragu készítéséhez, nem hiányozhat a csorbalevesek fűszerkeverékéből sem. Jól illik a tárkonyhoz, a petrezselyemhez, a borsikafűhöz, a zellerhez.
Ajánlatos a főzéshez takarékosan használni, ezért - mivel nem kell belőle sok - az átlagos igényeket egy vagy két tő kielégíti. Leveleiből tároljunk be bátran télire, akár megszárítva, akár apróra vágva, lefagyasztva, így a hideg hónapokban sem kell nélkülözni a legendás fűszert.
Ha a kertben szeretnéd termeszteni, akkor jó, ha tudod, hogy a lestyán olyan évelő növény, ami a napos, félárnyékos helyen érzi a legjobban magát: sok napfényre és jó vízelvezetésű talajra van szüksége. Magról lehet szaporítani, de palántázhatjuk is. A magvetésre a legjobb időszak októberben és novemberben van, de kora tavasszal is jó lehet az időzítés.
Indexkép forrása: flickr.com