Tavaly 1,7 millió hektoliter bor fogyott el hazánkban. | Sokszínű vidék

A Magyarországon elfogyasztott 1,7 millió hektoliter bor átlagosan 17,1 liter fejenkénti borfogyasztást jelentett. Ezt a figyelemre méltó adatot Gál Péter, az Agrárminisztérium főosztályvezetője osztotta meg az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő-, bor- és pálinka albizottságának legutóbbi ülésén.
Az átlagos borfogyasztás a globális trendekkel megegyezően mérséklődik Magyarországon is. A borfogyasztás csúcsa 2017-ben volt Magyarországon, azóta folyamatosan csökken.
A csökkenés hátterében álló tényezők közül hangsúlyozta a borok árának növekedését, továbbá az antialkoholista csoportok intenzív munkáját is.
Gál Péter azt is elmondta, hogy 2024-ben nőtt a magyar borexport, több mint 1,4 millió hektoliter bort és pezsgőt vittek ki a határokon túlra.
A tavalyelőtti 129 millió euróról 149 millió euróra nőtt a borexport értéke. Eközben az import lényegében változatlan volt, 95 ezer hektoliter bort hoztak be Magyarországra, ennek kétharmada palackos import volt.
Szmilkó Gabriella, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai igazgatója hangsúlyozta, hogy a borfogyasztás csökkenése részben annak tulajdonítható, hogy a fiatal felnőttek a bor helyett inkább másféle alkoholos italokat választanak.
Megemlítette, hogy tavaly mindössze 170 hektár szőlőt ültettek, ami alig haladta meg az előző év számát. Ennek eredményeként a nyilvántartott szőlőtermő terület az országban 56 400 hektárra bővült. (MTI)
Arról is beszámoltunk, hogy elkészült a legjobb magyar borok toplistája, és egy tokaji bor nyert aranyérmet a világ egyik legrangosabb versenyén, egy bajai borászat pedig Dél-Koreában ért el szép sikert.